Hoe werken de oliën?

Limbisch systeem paard

Essentiële oliën komen als eerste binnen bij ons reukorgaan. In vroeger tijden hadden we een goede neus omdat die van levensbelang was. Onze neus vertelde dat er gevaar was zoals bederf of gif van planten en kruiden en het hielp ons voedsel vinden. Je kent het gevoel wel als je versgebakken brood of appeltaart ruikt. Het water loop je in de mond. Deze reactie is ongecontroleerd, je kunt niet voorkomen dat je lichaam erop reageert. Je reukzintuig ( de neus) is één van de oudste zintuigen. Het staat in verbinding met het oudste deel van onze hersenen, ook wel limbisch systeem. Door gebruik van onze neus prikkelen we via ons onderbewustzijn de verschillende processen in ons lichaam, zoals bijvoorbeeld de geur van lavendel welke kalmerend kan werken en rozemarijn die stimulerend kan werken.

Essentiële oliën werken niet alleen via inhalatie maar kunnen ook op de huid gebruikt worden en worden ingenomen.
Onze huid is ons grootste orgaan met als functie ons bescherming te bieden. Daarnaast kan de huid ook stoffen opnemen. Deze stoffen moeten wel de eigenschap hebben dat ze met vet willen mengen. Dit noemen we lipofiele stoffen. Essentiële oliën zijn lipofiele vloeistoffen. Ze lossen op in vet maar niet in water. De grootste uitdaging is om essentiële oliën door onze opperhuid te laten dringen. De opperhuid bestaat uit dode en verhoornde cellen en bevat geen vet. Daarom voegen we een oliedrager toe aan de essentiële oliën om het proces te vergemakkelijken. Zodra de olie door de opperhuid heen is verspreidt de olie zich snel. En doordat alle cellen een celmembraan hebben die uit vetten bestaat, kunnen deze de olie makkelijk opnemen. Zodra de olie in de onderhuid aangekomen is, kan deze in contact komen met de lymfe en bloedvaten, zenuwuiteinden, zweet- en talgklieren, haarfollikels, bindweefselcellen etc. en kan de olie ons lichaam beïnvloeden. Uit onderzoek is gebleken dat 20-60 minuten na het aanbrengen van de olie op de huid, de inhoudsstoffen van de olie in de uitgeademde lucht terug te vinden zijn.
Bij het innemen van de olie zie je hetzelfde gebeuren, alleen hoeft ze niet door de huid barrière heen. De olie wordt door de cellen van het slijmvlies van de maag en darmen opgenomen en komt in de bloedbaan terecht.

Limbisch systeem humaan